Harkányról


 

A harkányi víz gyógyító hatását 1823-ban egy napszámos fedezte fel teljesen véletlenül.
Árokásás közben azt tapasztalta, hogy a földből feltörő meleg víz izületi bántalmaira jótékonyan hat. Az első két kutat Zsigmondy Vilmos bányamérnök fúrta 1866-ban, ill. 1887-ben.
Ezek 62-70 C fok hőmérsékletű vizet adtak. Az elso medencét 1925-ben nyitották meg.

 

Harkányfürdő vize eredményesen alkalmazható baleset és ortopédiai műtétek utáni állapotok, mozgásszervi megbetegedések, bőrgyógyászati megbetegedések (pl.: psoriasis), nőgyógyászati megbetegedések (pl.: krónikus kismedencei gyulladás), osteoporosis, neurológiai betegségek következtében kialakult állapotok (pl.:végtagbénulás)gyógyítására.

A mintegy 60m mélyről feltörő kénes, Európában egyedülálló összetételű és gyógyhatású, magas szulfid és karbonszulfid tartalmú gyógyvíz, nem csak fürdőzés, de ivókúra formájában is kiválóan alkalmas gyógyításra.

 

Harkány azonban nem csak a betegeket várja, hanem mindazokat, akik szabadságukat strand közelben szeretnék eltölteni.
A fürdő kb. 13 hektáros parkosított területén 2098 m2 vízfelülete kínál 2500 fürdovendég számára.
 
Két gyógymedencéjén kívül, 3 db 30-35 C –os strandmedencével, sportmedencével, gyermek medencével, óriás csúszdával, a gyógyfürdőépület 2. emeletén található jacuzzikkal, pezsgőmedencékkel, szaunákkal, gőzkamrákkal várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat.


Dél-Dunántúl eme szeglete kitűnő mikroklímával rendelkezik. A napsütéses órák száma meghaladja a 2100 órát. Ez mediterrán jellegével hozzájárul az itt eltöltött napok sikeréhez.

 

A harkányi gyógyvíz legendája

A Szársomlyó (Villányi hegység) lábánál élt egy boszorka, egy öreg anyóka, akinek volt egy gyönyöru szép lánya. Az ördög is felfigyelt a boszorka szép lányára és mindenáron feleségül szerette volna venni. Persze a boszorka nem akarta az ördöghöz adni a lányát, egy királyfit álmodott lányának. Ezért az ördögöt egy olyan próba elé állította, amit úgy gondolta úgy sem tud véghez vinni. 
Akkor veheted feleségül a lányomat, ha a hegyoldalt felszántod és beveted egy éjszaka alatt. Addig dolgozhatsz, amíg az elso kakaskukorékolás nem hallatszik a faluból.- mondta a boszorka az ördögnek. Az ördög naplemente után hozzáfogott a munkához, 12 csodamacskája húzta az ekét, így nagyon gyorsan haladtak.
Az anya nagyon türelmetlen volt és megleste az ördögöt, hogyan áll a szántás.

 

Nagyon megijedt, mivel az majdnem végzett már a feladattal, ezért gyorsan ki kellett valamit találnia, ha nem akarta egyetlen szeretett leányát az ördög karjaiban látni. Ezért gyorsan befutott a tyúkólba és elkezdett nagyon hangosan kukorékolni. Az ördög erre nagyon megijedt, hogy nem tudta kiállni a próbát. Mérgében eldobta ekéjét és ahol az landolt ott áll ma a beremendi hegy, és ahol a föld alá bújt, ott tört fel a harkányi víz. A legenda szerint, aki  eleget iszik a villányi borból, láthatja a boszorkány gyönyörű lányát.

 

A harkányi gyógyvíz összetétele:

 

( 1l vízben oldott ionok mgr-ban megadott mennyisége)
Nátrium: 170,0 mg 
Ammónium: 2,9 mg 
Kálcium: 53,4 mg 
Magnézium: 13,8 mg
Kálium: 15,0 mg 
Kationok összesen: 255,1mg 
Klorid: 112,0 mg
Bromid: 0,23 mg 
Jodid: 0,1 mg 
Fluorid: 1,2 mg 
Hidrogénkarbonát:537 mg
Szulfid: 13 mg 
Foszfor: 9,1 mg
Anionok összesen:667,73 mg
Metabórsav: 7,0 mg 
Metakovasav: 51,0 mg 
Szabad kénsav: 131,0 mg